Szemlézte: Dr. Puskel Judit Mária
Utolsó frissítés: 2021-12-14

Cikkszemlék

Kettős gátlás eredményessége multimorbiditás és polifarmácia esetén, betekintés a COMPASS vizsgálatba

Befolyásolják-e az intenzifikált antitrombotikus kezelés hatékonyságát és biztonságosságát a gyakran alkalmazott cardiovascularis gyógyszerek.

A cardiovascularis kórképek okozta betegségteher továbbra is magas, dacára a megelőző és gyógyító kezelések terén történt előrelépéseknek. Az ismert cardiovascularis betegségekben szenvedő betegeknél számos gyógyszerre van szükség az irányelvekben javasolt lipid- és vérnyomáscélértékek, illetve a HgbA1c-értékek egyre szigorúbb eléréséhez. Továbbá, az érelmeszesedés kockázati tényezői más megbetegedésekre is hajlamosítanak, amelyek további gyógyszerek együttes szedését teszik szükségessé. A multimorbiditás és a vele együtt járó polifarmácia gyakran jelent akadályt az evidenciákon alapuló gyógyszerek adásakor, különösen, ha az a vérzések kockázatával jár. A COMPASS vizsgálatban a napi 100 mg aszpirin kiegészítése napi kétszeri 2,5 mg rivaroxabannal, csökkentette a major cardiovascularis események előfordulását és a cardiovascularis halálozást az aszpirin-monoterápiához képest, míg a major vérzések előfordulása emelkedett. Az eredmény alapján a jelenlegi irányelvek krónikus coronariaszindrómában közepes ischaemiás kockázatnál javasolják a kis dózisú rivaroxabant, amennyiben a vérzéses kockázat alacsony. 

Az ismertetésre kerülő közlemény szerzői azt vizsgálták, hogy az intenzifikált antitrombotikus kezelés hatékonyságát és biztonságosságát befolyásolják-e a gyakran alkalmazott cardiovascularis gyógyszerek. Elemezték továbbá, hogy az együttesen szedett cardiovascularis és egyéb gyógyszerek száma befolyásolta-e az ischaemiás események csökkentésében megnyilvánuló hatékonyságot, és a vérzéses események alakulásával jelzett biztonságosságot a COMPASS vizsgálatban résztvevők körében. Vizsgálták a kettős gátlás hatását a végpontokra a társbetegségek számának függvényében is.
 
A multicentrikus, kettős vak, randomizált, placebóval kontrollált COMPASS vizsgálatban résztvevők közül 27 395 egyénnél volt elérhető adat a vizsgálat kezdetén az együtt adott cardiovascularis gyógyszerekről, és 27 388 betegnél rendelkeztek információval bármely gyógyszer szedéséről, beleértve az előre meghatározott, nem cardiovascularis jellegű gyógyszereket is. Az átlagos utánkövetés 23 hónap volt.

Az aszpirinen és a vizsgálati készítményen felül (rivaroxaban vagy placebo, és protonpumpa gátló vagy placebo) a betegek 74,8%-a szedett legalább három további cardiovascularis gyógyszercsoportba tartozó készítményt, és a betegek 16,9%-a szedett öt vagy annál több cardiovascularis gyógyszert. A nem cardiovascularis gyógyszereket is figyelembe véve a betegek 82%-a szedett legalább három további gyógyszert és 11%-uk kapott hat vagy több gyógyszercsoportot naponta. 

Gyakran fordult elő a különböző egészségügyi állapotok társulása, a betegek 59,4%-ánál fordult elő három vagy több komorbid állapot együttesen, és 11,6%-nál találtak öt vagy több társbetegséget. A várakozásoknak megfelelően minél több cardiovascularis rizikófaktorral rendelkeztek a betegek, annál több cardiovascularis támadáspontú gyógyszert szedtek. Azoknál a betegeknél, akiknek több nem cardiovascularis társbetegségük volt, gyakrabban fordult elő szívelégtelenség vagy perifériás érbetegség, míg a coronariabetegség kevésbé volt gyakori. Több társbetegség mellett több cardiovascularis gyógyszert szedtek a betegek, kivéve a lipidcsökkentőket. 

Az öt vagy több gyógyszert szedő betegek körében 74%-kal magasabbnak találták a stroke, myocardialis infarctus vagy a cardiovascularis halál alkotta összetett végpont incidenciáját a 0-2 gyógyszert szedőkhöz képest. 
A cardiovascularis jellegű gyógyszerek számának emelkedésével nem növekedett a jelentős vérzések előfordulása a 0-2 vs. öt vagy több gyógyszert szedőknél, ezzel ellentétben a nem cardiovascularis gyógyszerek vonatkozásában az öt vagy több gyógyszert szedőknél növekedett a vérzés kockázata a 0-2 gyógyszert szedőkhöz képest.
A társbetegségek számának emelkedése 0-1-ről négy vagy ennél többre több mint kétszeresére emelte a stroke, a myocardialis infarctus vagy a cardiovascularis halál és a jelentős vérzések kockázatát.

Mind az aszpirinnel, mind a rivaroxabannal kezelt betegeknél nagyobb mértékben emelkedett a hatékonyságra vonatkozó elsődleges végpont az együtt alkalmazott cardiovascularis gyógyszerek és a társbetegségek számának emelkedésével. A rivaroxabannal kiegészített aszpirinkezelés hatékonyságát nem befolyásolta a cardiovascularis gyógyszerek vagy a társbetegségek száma. A COMPASS vizsgálat eredményeivel összhangban a rivaroxaban plusz aszpirin kombinációval kezelt betegeknél 20-30%-kal csökkent a relatív kockázat az önmagában adott aszpirinhez képest, függetlenül a szedett gyógyszerek számától. Az abszolút eseménycsökkenés a cardiovascularis gyógyszerek legmagasabb száma mellett következett be, ami azt jelenti, hogy a kezelni szükséges betegek száma (number needed to treat - NNT) 77 beteg öt vagy több gyógyszer adásakor, míg NNT=250 a 0-2 számú gyógyszeres kezelés mellett.

A társbetegségek száma nem befolyásolta az abszolút kockázatcsökkentést, továbbá, a cardiovascularis gyógyszerek száma szerinti valamennyi alcsoportban konzisztensek voltak az eredmények az aszpirin rivaroxabannal való kiegészítésekor. 

Biztonságosság

A jelentős vérzések arányát emelte a rivaroxaban+aszpirin kombináció, míg a cardiovascularis gyógyszerek és a társbetegségek száma nem befolyásolta. Az előre meghatározott nettó klinikai kimenetel függetlennek bizonyult a gyógyszerek és társbetegségek számától. A nettó klinikai kimenetelben nagyobb volt az abszolút csökkenés a legmagasabb gyógyszerszám mellett - NNT 91 vs. 250 öt vagy annál több gyógyszer mellett vs. 0-2.

A cardiovascularis gyógyszerek és a rivaroxaban plusz aszpirin vs. aszpirin összehasonlításban nem találtak interakciót a hatékonyságra vonatkozóan, azonban a nem szteroid gyulladáscsökkentők szedése mellett még kifejezettebb mértékű volt a major vérzések emelkedése a nem szteroid gyulladáscsökkentőt nem szedőkhöz képest. Diuretikumok mellett kevésbé emelkedett a vérzések kockázata. Nem mutatkozott interakció a szelektív szerotonin-visszavétel gátlókkal, és nem befolyásolták a rivaroxabannal kiegészített aszpirin biztonságosságát.

Nem találtak interakciót az egyes társbetegségek és rivaroxaban+aszpirin vs. aszpirinkezelés között, kivéve a daganatos betegeket, akiknél magasabb volt az elsődleges végpont előfordulása az aszpirin mellett rivaroxabannal is kezelt betegeknél. 

A sok társbetegséggel rendelkező és számos gyógyszert szedő betegeknek nagyobb a kockázata cardiovascularis események bekövetkeztére. Stabil érbetegeknél a rivaroxabannal kiegészített aszpirinkezelés hatékonyságát, biztonságosságát és a nettó klinikai hasznot nem befolyásolta a gyógyszerek vagy a társbetegségek száma. Többszörös társbetegségek jelenléte vagy több gyógyszer szükségessége nem szabad, hogy eltántorítson bennünket az aszpirin rivaroxabannal való kiegészítésétől, az egyébként arra alkalmas betegnél.

Forrás:

Vanassche T, Verhamme P, Anand SS, et al. Low-dose rivaroxaban plus aspirin in patients with polypharmacy and multimorbidity: an analysis from the COMPASS trial. Eur Heart J Cardiovasc Pharmacother 2021. június 30. Előzetes online megjelenés.

 

A cikkszemle a Bayer Hungária Kft. támogatásával a www.webdoki.hu/Antikoaguláció oldalon jelent meg.

Kód: PP-XAR-HU-0460-1 A dokumentum lezárásának dátuma: 2021.12.13.

Cikkszemlék

Intravitreális vaszkuláris endoteliális növekedési faktor gátlókkal végzett terápiák hatékonyságának összehasonlítása neovaszkuláris időskori makuladegeneráció kezelésében: egy metaelemzés
Rivaroxaban akut vénás thromboembolisatióban
Artériás és vénás thromboticus események prevenciója perifériás artériás betegségben alsó végtagi revaszkularizáció után a VOYAGER PAD vizsgálatban: kettős antikoaguláns/vérlemezkegátló kezelési rend összehasonlítása vérlemezkegátló terápiával
A veseműködés alakulása rivaroxabannal vagy warfarinnal kezelt, nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél: populációs alapú vizsgálat az Egyesült Királyságból
A polifarmácia hatása a vérzési rizikóra vénás tromboembóliában rivaroxaban és K-vitamin antagonisták szedése esetén

FRISS VIDEÓK

Tekintse meg legfrissebb szakmai videóinkat!