Utolsó frissítés: 2022-03-09
Szerző: Pharmindex Online

Cikkszemlék

Direkt oralis antikoagulánsok összehasonlítása az akut kórházi mortalitás tekintetében vénás thromboembóliában

Vénás thromboembolia (VTE) kezelésében a direkt oralis antikoaguláns (DOAC) kiválasztása a kezelőorvos döntése, amelyhez hasznos segítség a DOAC-ok klinikai adatai közötti különbségek ismerete.

A vénás thromboembolia – beleértve a tüdőembóliát (PE) és a mélyvénás thrombosist (DVT) gyakori betegség, amelynek kezelésére heparint és K-vitamin antagonistákat régóta alkalmaznak, de a DOAC-ok forgalomba hozatalának engedélyezése kiszélesítette az antikoaguláns terápia lehetőségeit. Bár a DOAC-ok ára magasabb, mint a warfariné, előnyös tulajdonságuk, hogy nem igényelnek egyéni dózismódosítást, kevesebb gyógyszer- és étel-kölcsönhatással, és kisebb major vérzéses kockázattal rendelkeznek, mint az alacsony molekulasúlyú heparin és a KVA terápia. Ennek köszönhetően a DOAC-ok alkalmazása VTE kezelésében egyre elterjedtebb. Japánban három DOAC (rivaroxaban, apixaban, edoxaban) javallott VTE kezelésére. A kezelés kezdetekor minden DOAC adagolása eltérő, így rivaroxaban esetében 3 héten keresztül ajánlott a dupla adag alkalmazása, apixaban esetében pedig 1 hétig. Az edoxabant ugyanabban a dózisban kell alkalmazni, mint pitvarfibrilláció kezelésében, de ajánlott bevezető időszak parenterális antikoagulánssal.

Számos kutatás igazolta, hogy a DOAC-ok között nincs szignifikáns különbség a stroke prevencióban pitvarfibrilláció esetén, de rivaroxaban esetében leírtak egy gasztrointesztinális vérzések nagyobb gyakoriságát mutató trendet. A DOAC-ok hatásosságának és biztonságosságának direkt összehasonlítására csak kevés klinikai vizsgálat történt VTE kezelésére vonatkozóan, ezért VTE terápiájában a DOAC kiválasztása a kezelőorvos megítélésre van bízva. A jelen tanulmány szerzői a megfelelő DOAC kiválasztásának elősegítésére megvizsgálták, hogy eltér-e a mortalitás és a vérzési kockázat rivaroxaban, apixaban és edoxaban alkalmazása esetén. A vizsgálat célja annak értékelése volt, hogy VTE-ben szenvedő betegeknél milyenek a klinikai jellemzők és a kimenetelek különböző DOAC-ok alkalmazása esetén. 38 245 olyan beteget azonosítottak 2012 április és 2017 március között a japán JROAD-DPC regiszterből (Japanese Registry of All Cardiac and Vascular Datasets), akiknek VTE miatti első hospitalizációja történt. A betegeket DOAC-ok szerint három csoportba sorolták (rivaroxaban és edoxaban csoport, rivaroxaban és apixaban csoport, valamint edoxaban és apixaban csoport), és összehasonlították a kórházi halálozást és a vérzés kockázatát az egyes csoportokban propensity score (PS) szerinti párosítást alkalmazva.

A rivaroxaban versus apixaban csoportban nem volt szignifikáns eltérés a kimenetelekben a felvétel utáni 14 napon belül, viszont 21 nap, illetve 28 nap után már szignifikáns különbséget észleltek. A PS-illesztés után a rivaroxabant alkalmazó betegeknél szignifikánsan alacsonyabb volt a teljes kórházi halálozás és a kórházi halálozás 21 napon és 28 napon belül, mint az apixabant használó betegeknél. A dupla adag alkalmazásának ajánlott időtartama rivaroxaban esetében 3 hét, míg apixaban esetében 1 hét. A vizsgálók szerint az eltérés azért jelent meg 21 nap után, mert a rivaroxabant dupla adagban alkalmazták hosszabb ideig. Nem volt szignifikáns különbség a kórházi halálozásban a rivaroxabant és az edoxabant alkalmazó betegek között és az edoxabant és apixabant szedő betegek között. Az edoxaban alkalmazása előtt szükséges volt heparin adása, ezért az edoxabannal kezelt betegeknél nagyobb mértékű volt a heparinkezelés, mint a rivaroxabannal kezelteknél. A heparin alkalmazása hatással lehetett arra nézve, hogy a mortalitásban nem volt szignifikáns különbség rivaroxaban és edoxaban között.

A kutatás igazolta, hogy akut VTE miatt hospitalizált betegek körében nem volt különbség a gasztrointesztinális és az intracranialis vérzések tekintetében a rivaroxaban, edoxaban, apixaban és warfarin között. Néhány kutatás szerint hagyományos warfarin- és heparinkezeléssel összehasonlítva a DOAC-ok csökkentették a vérzési kockázatot. VTE terápiájában az elsődleges antikoaguláns kezelési időszaknak legalább 3 hónaposnak kell lennie. Ebben a kutatásban az utánkövetés medián időtartama csupán 15 nap volt. A vérzés közvetlenül az antithromboticus kezelés megkezdése után a leggyakoribb, de ezt az időszakot követően is fennáll még a vérzés veszélye. Nem volt szignifikáns különbség a vérzés kockázatában DOAC-ok között ebben a tanulmányban.

Warfarinnal összehasonlítva csak a rivaroxaban esetében tudtak szignifikáns különbséget kimutatni a mortalitásban a DOAC javára (összmortalitás, illetve 14 és 30 napon belüli mortalitás). Egy nagy klinikai vizsgálatban a DOAC- és a standard antikoaguláns kezelés összehasonlításakor a DOAC-terápia non-inferior volt VTE-ismétlődés tekintetében, a vérzéses szövődmények pedig jelentősen ritkábbak voltak. A DOAC-ok az Európai Kardiológiai Szövetség (ESC) irányelvei szerint ezért előnyösebbek a KVA-knál. Ebben a kutatásban a major vérzések tekintetében nem volt szignifikáns eltérés a DOAC-ok és a warfarin között. Mivel ez a kutatás csak a hospitalizáció ideje alatt követte a betegeket, az eredmények eltérhetnek más kutatások eredményeitől.

Forrás:

Okushi, Y., Kusunose, K., Nakai, M. et al. Comparison of Direct Oral Anticoagulants for Acute Hospital Mortality in Venous Thromboembolism. Am J Cardiovasc Drugs (2021). https://doi.org/10.1007/s40256-021-00514-5

A cikk eredeti megjelenése:

Kód: PP-XAR-HU-0498-1  A dokumentum lezárásának dátuma: 2022.03.07.

Cikkszemlék

Intravitreális vaszkuláris endoteliális növekedési faktor gátlókkal végzett terápiák hatékonyságának összehasonlítása neovaszkuláris időskori makuladegeneráció kezelésében: egy metaelemzés
Rivaroxaban akut vénás thromboembolisatióban
Artériás és vénás thromboticus események prevenciója perifériás artériás betegségben alsó végtagi revaszkularizáció után a VOYAGER PAD vizsgálatban: kettős antikoaguláns/vérlemezkegátló kezelési rend összehasonlítása vérlemezkegátló terápiával
A veseműködés alakulása rivaroxabannal vagy warfarinnal kezelt, nem billentyű eredetű pitvarfibrillációban szenvedő betegeknél: populációs alapú vizsgálat az Egyesült Királyságból
A polifarmácia hatása a vérzési rizikóra vénás tromboembóliában rivaroxaban és K-vitamin antagonisták szedése esetén

FRISS VIDEÓK

Tekintse meg legfrissebb szakmai videóinkat!